ASKOLAN KOKOOMUKSEN KUNTAVAALITAVOITTEET 2025-29
Vaaliesitteemme PDF-muodossa (Askolan Sanomat)
Talous kasvu-uralle
Askolan kunnan talous pidetään kestävänä. Tulevaisuusohjelmasta päätetään vaalikauden alussa. Talous käännetään takaisin tasapainoon vaarantamatta palveluita tai kiristämättä verotusta. Palataan maltillisten investointien aikaan, ja kunnan lainoja myös lyhennetään. Kunta omistaa ja sijoittaa vastuullisesti sekä tuottavasti. Huolehditaan Askolan julkikuvasta potentiaalisten uusien asukkaiden ja yritysten suuntaan.
Tuleva kuntastrategia on yritysmyönteinen. Elinkeinotoiminnan kehittämisohjelma päivitetään. Kunta tekee palvelulupauksen yrityksien ja yrittäjien tarpeiden kuulemiseksi, ja tukee yrittäjien keskinäistä verkostoitumista sekä yhteistyötä. Kunnan pitovoima on säilytettävä ja vetovoimaa kehitettävä. Asukasmäärä ja yrityksien kokonaismäärä nousevat. Elinkeinotoimikunnan muuttamista elinvoimatoimikunnaksi tarkastellaan. Kunnan tonttivaranto on riittävä ja monipuolinen. Kuntaa markkinoidaan aktiivisesti sen tunnettuuden lisäämiseksi ja tonttikaupan virkistämiseksi. Uudistuva Askolan lukio on kunnan merkittävä elinvoimatekijä.
Hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä korostetaan kunnan kaikissa toimissa. Kunta vaikuttaa aktiivisesti SOTE-palveluiden säilymiseen alueellaan. Panostetaan lasten ja nuorten sekä lapsiperheiden hyvinvointiin, muita ikäryhmiä unohtamatta. Liikuntapaikoista pidetään parempaa huolta. Monninkylän maauimalan toimintaa jatketaan ja kehitetään (wc-tilat ja lokerikot). Kirkonkylän urheilukentän siirtoa selvitetään. Kuntalaispäivästä tehdään pysyvä perinne. Kuntaan toteutetaan tulistelupaikalla varustettu luontopolku tai kävelyreitti, joka löytyy myös Retkipaikasta tai Luontoon.fi -palvelusta.
Viihtyisät koulut, uusi lukio ja harrastukset
Kokoomuksen johdolla Askolassa on toteutettu uusi lukio, uudet alakoulut päätaajamiin, Monninkylän koulun liikuntasali (tulossa) ja yläkoulun remontit. Myös varhaiskasvatuksen tiloja on uusittu. Lupaamme huolehtia näiden ja muidenkin kunnan sisä- ja ulkotilojen asianmukaisuudesta. Meille on tärkeää huolehtia kunnan itäpuolen palveluista (Särkijärven koulun ikkunaremontti tulossa) ja huomioida myös kunnan muiden kylien tarpeita. Koulujen ryhmäkoot pidetään maltillisina, eikä kouluverkkoa muuteta. Kuntalisien korotusta ja yhtenäistämistä selvitetään. Nuorison hyvinvoinnista, harrastuksista ja kesätyömahdollisuuksista huolehditaan paremmin. Kunta tukee kuvataiteen ja musiikin opiskelua.
Miellyttävämpi lähiympäristö ja hoidetut väylät
Kunnan tiealueille tehdään uusi kunnostus- ja ylläpitosuunnitelma. Askolantien ajorataa korjataan ja kevyen liikenteen väylien merkitsemisiä parannetaan. Ylinopeudet häiritsevät monia, joten hidastetöyssyjä suunnitellaan kauppojen lähettyville sekä Nalkkilantien ja Riihipellontien välille. Kevyen liikenteen väylä Metsontien ja hautausmaan välille (osa ELY:n tietä) otetaan suunnitelmiin. Monninkylän keskustaan ja muuallekin kuntaan perustetaan hoidettavia roska-astioita. Monninkylän läpi virtaavan puron ympäristöä kohennetaan puistoksi. Leikkipuistojen ja koirapuistojen kunnossapito sekä kehittäminen huomioidaan. Monninkylän risteys tulee toteuttaa kiertoliittymänä. Kunnan ei pidä taipua ohiajajien intresseihin, jotka haittaavat alueen asukkaita.
Mäntyrinne pelastettiin juuri. Nyt hyvinvointialueen ja Askolan kunnan tulee päästä pitkäjänteiseen sopimukseen palvelukeskuksen tulevaisuudesta sekä myös yhteisöllisen palveluasumisen toteutumisesta Askolassa. Askolan terveyskeskukseen ei tule kohdistaa uusia leikkauksia. Hyvinvointialueen taloutta on tervehdytettävä, mutta ei etsimällä säästöjä vain alueen pienemmistä kunnista. Suosikaa siis paikallisia ehdokkaita, jotka tuntevat palvelumme ja ovat niitä parhaita puolustamaan!
EI lisähallinnolle tai maakuntaverolle. Ikäihmisten kotona asumista on tuettava heidän niin halutessaan. Laitospaikka on tarjottava lähipalveluna sitä tarvitseville. Askolan paloaseman on jatkettava nykyisellä palvelutasollaan. Pelkillä etäpalveluilla ei voida korvata välttämättömiä lähipalveluita. Tuemme palvelusetelien hyödyntämistä ja näemme yksityiset tuottajat tärkeänä osana SOTE-kokonaisuutta.